joi, 25 aprilie 2013


Andrei Ciubuc alături de poliția bulgară împotriva românilor din Bulgaria. Cine vrea compromiterea relației ICR cu comunitățile românești?

EmailImprimarePDF
Poliția bulgară continuă campania de anchetare a celor care se dclară români în zona Timocului Bulgăresc. In ștergerea identității românești a românilor din Bulgaria, poliției bulgare i s-a adăugat și directorul general care raspunde de românii de pretutindeni în ICR, care a anunțat organizatorii că nu susține cel mai important festival al romanilor din Bulgaria, Sarbătoarea românească de la Albotina, transmite corespondentul Romanian Global News din Vidin.
"Dacă din partea poliției bulgare ne puteam aștepta la orice, din partea unei instituții ca ICR, care în anii trecuți ne-a ajutat, nu ne așteptam la așa ceva. Cine este acest Ciubuc? Ce legătură are acest individ cu realitățile de aici din Bulgaria? Știe el ce pațim noi zi de zi sau ce reprezintă acest festival pentru amărâții de români de aici? Cine l-a adus pe acest Ciubuc și l-a pus acolo unde ar trebui puși oameni care știu realitățile de la noi nu oameni fără Dumnezău care nu știu nici să mâne caii la căruță.
Rugăm pe presedintele ICR, Andrei Marga, care a venit cu multe promisiuni legate de români să dea afară cu acest Ciubuc care are și numele nepotrivit pentru cineva cu bani pe mâna și să aprobe Sărbătoarea românească de la Albotina, care este cel mai mare festival la care românii din Bulgaria se întâlnesc ca să-și arate tradițiile", a declarat pentru corespondentul Romanian Global News dr. Ivo Gheorghiev (foto), liderul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria.
Surse din Secretariatul general al ICR au declarat pentru Romanian Global News că Andrei Ciubuc a cheltuit în doua zile mai bine de 10.000 de euro pentru o acțiune desfășurată în Portugalia unde a dus o formație artistica "Mărțișorul", ce coincidență tocmai din Cluj, adică de unde Ciubuc și-a desfășurat activitatea de student, dar nu numai...
În deplasare a plecat alături de folcloriști și Ciubuc, fapt datorat se pare, întâlnirii cu o rudă apropiată de acolo asa cum declară sursele din Secretariatul general. Dacă tot plătește ICR-ul de ce nu!
Românii din Bulgaria ceruseră jumătate din suma cheltuită de Ciubuc pe acțiunea din Portugalia, la festivalul de la Albotina urmând să participe mii de români din Bulgaria. Dacă Ciubuc ar fi avut rude și în Bulgaria cu siguranță ar fi dat banii pentru amărâții care încearcă sa-și păstreze identitatea românească.
Sau poate că Ciubuc chiar are rude în Bulgaria. Mai precis în poliția din Bulgaria care continua anchetarea celor care se declară români.
Astfel in pofida asigurărilor date Ambasadei Romanie de la Sofia, presiunile împotriva românilor continua. Însă poliția bulgară a schimbat tactica. De astă dată pentru a speria și mai mult populația româneasca, polițiștii bulgari vin acasă la români anchetând apartenența acestora la organizații românești din Bulgaria. Ultima "vizită" a polițiștilor bulgari a fost facută la Victor Misu Socrate din Pocraina, care a fost luat la întrebări că de ce activează intr-o organizație românească.
"Oamenii noștri sunt speriați, iar faptul că le bate poliția în poartă le aduce aminte de vremurile comuniste când se trezeau cu securitatea pe cap. Cerem Țării Mamă, România, să ne apere. Să spună și la Bruxelles cum suntem noi tratați aici acasă la noi. Și mai vrem ca România să ia jumătate din cele dă la bulgarii din România și să ne dea și noua. Noi nu avem școli, nu avem instituții culturale sau mass-media și ne mai trezim și cu câte un Ciubuc pe cap. Avem nevoie de ajutor nu de ciubuci", a declarat dr. Ivo Gheorghiev, liderul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria corespondentului Romanian Global News din Vidin.
Ca urmare a modului în care proiectul lor a fost tratat, liderii românilor din Bulgaria au cerut audiențe la mai multe instituții ale statului român și au făcut apel la societatea civilă din România să le sprijine demersul. Ca urmare a demersului lor mai multe organizații neguvernamentale din România poartă discuții pentru organizarea unui protest public la sediul ICR.

Niciun comentariu: