vineri, 16 aprilie 2010




REALITATEA DUNARENA


Festivalul Folcloric al Cântecului și Dansului Autentic Românesc

Spectacolul folcloric s-a desfăşurat la Vidin, a doua zi de Paști, în sala Casei de Cultură a Tineretului (Mladeşkii Dom), instituţie în care îşi au sediul AVE – Asociaţia Etnicilor Români din Bulgaria şi Biblioteca „ALBOTINA”.

Participanţii la festival s-au deplasat la Albotina unde, în ciuda timpului nefavorabil, au fost ținute slujbele de pomenire (la troiţa acoperită din poiană) şi tradiţionala „Horă Tristă”, pentru care veniseră deja, din satele aflate în zonă, câteva sute de locuitori sa „dea de-mpărţât” celor de curând dispăruţi.

Evenimentul a fost organizat de asociaţiile româneşti din Bulgaria: AVE - Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, Centrul Cultural Român din Vidin, Societatea Culturală a Vlahilor şi Asociaţia „Curcubeu peste Dunăre”, unite de curând în „Consiliul Suprem al Organizaţiilor Româneşti (Vlahe) din Bulgaria cu sprijinul Institutului Cultural Român prinDirecţia Români din Afara Ţării.

La deschidere grupul folcloric din Iaşi a cantat „Tatăl nostru” după care au fost transmise mesaje participanţilor la festival de catre Ivo Gheorghiev - preşedinte AVE, Anton Păcureţu – ambasadorul României în Bulgaria, Duşan Pârvulovici – preşedintele Federaţiei Rumânilor din Serbia şi director al Timoc-Press, Areta Moşu – preşedinte al Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iaşi, prof. Nicu Vintilă , din partea Universităţii „Spiru Haret” şi Ivan Juvetov – director al Centrului Cultural Român din Vidin. Au mai fost prezenţi Grigore Gherceanu – ataşat cultural al Ambasadei Române din Sofia, istoricul Robert Stănciugel, Emil Tircomnicu – cercetator al Institutului de Etnografie şi Folclor Bucureşti, istoricul timocean Nicolai Pacev.

Primul ansamblu care a evoluat pe scena festivalului a fost din Cosova, coordonat de cunoscutul instructor Stalin, urmat de cel din Gâmzova, condus deprofesorii pensionari, soţii Simion Nicov şi Olga Nicova. Au urmat apoi ansamblurile şi grupurile folclorice din Cutova (coord.Albena Borisova), Antimovo (Şeu), Cudelin (prof. Larisa Bordeiaşeva), Răchitniţa, Bregova. Cele mai frumoase costume (în ansamblu) au fost purtate pe scena festivalului de femeile şi bărbaţii din Pocraina, constituiţi în urmă cu o lună special pentru acest eveniment. Evoluţii aplaudate la scenă deschisă, au fost oferite de artştii români din Timocul Sârbesc, profesorul de muzică (trompetă) Mile Păunovici şi cunoscutul interpret Draghişa Păunovici.

Festivalul a fost incheiat de Ion Creteanu acompaniat de Taraful din Morunglav.

Niciun comentariu: