duminică, 28 martie 2010

D-le Preşedinte Ivo Gheorghiev,
Stimaţi prieteni şi fraţi,

Anul acesta, la 4 Apr. 2010 sărbătorim împreună Sf. Paşti, adică învierea D-lui Isus Cristos, atât creştinii ortodocşi cât şi cei catolici. De aceea folosim prilejul ca să vă felicităm şi să vă dorim un

CRISTOS A ÎNVIAT!!

Din partea nostră, a Astrei Române şi a altor fraţi care vă doresc şi vă iubesc!

Ştim că dacă am fi venit în ziua a II-a de Paşti, adică în 6 apr 2010, am fi fost împreună şi ne-am fi închinat în biserica săpată în piatră cretată la Albotina, aşezată între Vidin şi Timoc, cam la 15 km.

Fie ca sărbătoarea aceasta să vă lumineze minţile şi sufletele şi să vă amintiţi de strămoşii noştri care au trecut pe aceste meleaguri cu mii şi sute de ani, lăsându-ne o vatră de lumină, cum este cea de la Albotina, care să ne adune, unească şi să fim totdeauna

"toţi pentru unul şi unul pentru toţi"

în orice clipă istorică ne-am afla!

Albotina are un nume care se confundă cu sărbătoarea Frâsânelului*, o sărbătoare foarte veche, posibl din vremea dacilor şi romanilor, care se ţinea a II-a zi de Paşti şi aduna la Albotina pe românii din Bulgaria, România şi Serbia. Aceiaşi sărbătoare, Frâsânelul, avea loc dincolo de pădurea Basarabă, cam la 10 km între satul Zlocutea - satul meu şi Coilova, pe locul numit Poieniţi.

(*frâsânelul este o plantă medicinală miraculoasă-frăsinelul, poate ca şi salvia sau altele)

Îmi amintesc de Frâsânel, prin anul 1928, avea loc sărbătoarea pe platoul de la Poieniţi. Era o dâlmă de pământ, în dreapta Timocului, sub formă de disc pe care se adunau românii veniţi din 3 ţări Bulgaria, România şi Serbia.

Personal, am mers de două ori, cu carul încărcat de mâncare, fucie plină de vin, şi în timp ce mâncam cu străinii la masă şi ne cântau lăutarii a venit poliţia şi jandarmeria sârbească şi a interzis manifestaţia de teamă să nu se facă vreo răzmeliţă. Erau români adunaţi din 3 ţări, să petreacă, nu să se răscoale, pentru că n-aveau de ce şi nici cui să ceară ceva; erau trataţi ca o populaţie moartă.

Erau trataţi ca o gloată fără drept la cuvânt, identitate şi fără viitor. De atunci nu s-a mai sărbătorit Frâsânelul.
Aşa sunt şi astăzi.

În cazul în care s-ar naşte un prilej să poată veni cineva din partea noastră, vă vom ţine la curent. Până atunci vă rugăm să primiţi scuzele noastre şi să ne treceţi cu vederea absenţa de la o astfel de solemnitate, sărbătoare creştinească şi frăţească.

Încă odată, sărutaţii pe fraţii noştri din Timoc-Serbia şi Bulgaria, şi vă comunicăm să ştiţi că anul acesta a XIX -a ediţie a Congresului Internaţional al Astrei Române va avea loc în perioada 8-10 octombire 2010
şi vă vom trimite programul să-l prezentaţi.

Vă rugăm să vă pregătiţi ca să vină români şi din valea Dunării şi din Timoc.

Primiţi salutul nostru cordial; încă odată:

Cristos a Înviat!

sănătate-bucurii,
la români şi la copii!


Nicolae Corneanu
Mitropolitul Banatului

Cristea Sandu-Timoc
Secretar General

Niciun comentariu: